Rrjetet Sociale

Veit Heiduschka

Veit Heiduschka / Austria
Austrian Producer (OSCAR Winner)

President of the jury at “Art Without Limit International Film Festival”

Veit Heiduschka is a renowned Austrian film producer. The film “Amour” (director: Michael Haneke, producer Veit Heiduschka) won the OSCAR Award for Best Foreign Language Film at the 85th edition of the OSCAR, and was nominated in four other categories. “Amour” also won the PALME d’OR at the Cannes Film Festival.
At the 25th European Film Awards “Amour” was nominated in six categories winning in four of them, including Best Picture. At the 66th Academy Film Awards it was nominated in four categories, winning for Best Foreign Language Film.

In 1980 Dr. Veit Heiduschka founded WEGA-Film. The company’s breakthrough came in 1985 with the comic thriller MÜLLER’S BÜRO, directed by Niki List. In the 1980s, Heiduschka began working with director Michael Haneke. So far, WEGA-Film has produced eleven of his feature films, including THE PIANO TEACHER, THE WHITE RIBBON, AMOUR and HAPPY END. In total, Heiduschka has produced about 50 feature films with international contributors and well-known directors. He is honorary president of Film Austria – the Austrian association of creative producers, member of the European Film Academy and member of the Academy for Motion Pictures Arts and Sciences.

 

 

 

Veit Heiduschka / Austri
Producent nga Austria (Fitues i ҫmimit OSCAR)

President i jurisë në “Art Without Limit International Film Festival”

Veit Heiduschka është producent i famshëm Austriak, ai  është  producent i filmit “Amour” me regji të Regjisorit  të famshëm nga Austria; Michael Haneke!
Filmi “Amour” ku Veit Heiduschka  është producent, fitoi ҫmimin OSCAR për filmin më të Mirë në gjuhë të huaj në edicionin e  85-të të Akademisë së ҫmimeve OSCAR, gjitashtu u nominua edhe në katër kategori të tjera!
Producenti Veit Heiduschka  së bashku me Regjisorin Haneke, fituan PALMËN e ARTË në Festivalin e Filmit në Kanë!
Në Çmimet e 25-të të Filmit Evropian “Amour” u emërua në gjashtë kategori duke fituar në katër nga to, duke përfshirë Filmin më të mirë.
Në 66th Academy Film Awards u nominua në katër kategori, duke fituar për filmin më të mirë në gjuhë të huaj!

Në 1980 Dr. Veit Heiduschka themeloi WEGA-Film. Depërtimi i kompanisë WEGA-Film ishte në 1985 me thrillerin komedinë MÜLLER’S BÜRO, me regji nga Niki List. Në vitet 1980, Heiduschka filloi të punojë me Regjisorin; Michael Haneke. Deri më tani, WEGA-Film ka prodhuar njëmbëdhjetë nga filmat e tij me metrazh të gjatë, duke përfshirë THE PIANO TEACHER, THE WHITE RIBBON, AMOUR dhe HAPPY END. Në total, Heiduschka ka prodhuar rreth 50 filma artistikë me bashkëpunues ndërkombëtarë dhe regjisorë të njohur. Ai është president nderi i Film Austria – shoqata austriake e producenteve, anëtar i Akademisë Evropiane të Filmit dhe anëtar i Motion Academy of Motion Picture Arts and Sciences!